Kým chceš byť?
Kým chceš byť?

Kým chceš byť?

Skúste si položiť túto jednoduchú otázku: „Kým chcem byť?“ Som jedným z milióna alebo som taký ako milión ďalších. Aký je v tom rozdiel? Uvidíte.

            Počúvame to často: „Podľa štatistiky ….“. Keď ste ako milión ďalších, tak podľa štatistiky patríte medzi priemerného obyvateľa. Je bežné a normálne byť priemerný. A prípadne sa snažiť byť ako niekto z nášho pohľadu „lepší“ a „úspešnejší“. Prečo, keď sa snažíme kopírovať niekoho úspešného a aj ak sa nám to darí, tak nedosiahneme jeho úspech? Je asi dobré uvedomiť si, že takto budeme v najlepšom prípade zajtra na tej úrovni ako bol náš vzor dnes. Sme stále pozadu a priepasť sa zväčšuje. Pripadá nám pohodlnejšie držať sa myšlienky, že priemernosť je v poriadku a sme len obyčajní ľudia. Aký je však rozdiel medzi obyčajnými a tými neobyčajnými? Vo všeobecnosti sa hovorí o tom, že ONI dostali do vienka niečo viac ako tí ostatní. Jednoducho mali viac šťastia v živote. Je to skutočne tak? Občas sa objavia prípady, ktoré toto vyslovene popierajú. Napríklad chlapec z ulice, ktorý to dotiahol na veľmi úspešného podnikateľa, športovca a podobne. Možno takého chlapca poznáme, ale je to len jeden z veľkého množstva ďalších, ktorým sa to nepodarilo. Je pohodlnejšie držať sa tých priemerných a možno sa občas o niečo pokúsiť a pri prvom nezdare si povedať, že na to nemám. Jednoducho sa držať svojho priemerného života a zmieriť sa so svojím osudom. Na myseľ mi prichádza knižný citát od Jozefa Cígera Hronského:

„Trp Jozef Mak, človek milión si!“.

            Môžeme pochopiť, že sme jeden z milióna a dať životu nový zmysel. Štatistika nepozná vaše meno a je jej jedno, že VY ste ako jediný dokázali niečo, čo nikto nedokázal. Ben Johnson v roku 1988 dokázal niečo, čo milióny šprintérov na 100 m pred ním považovali za nemožné. Zabehol 100 metrov pod 10 sekúnd. Aký je rozdiel medzi vami a Benom Johnsonom? Voláte sa inak, máte inú farbu pleti, netrénujete šprint a nemáte jeho sny. Stále to však je človek ako VY. Poviem vám jedno: „Nikdy nebudete ako Ben Johnson! Ani Usain Bolt nie je ako on. Je ešte lepším šprintérom.“. Možno si poviete, ale ja som biely a geneticky nie som dobre vybavený na šprint, takže nemôžem byť lepší ako oni. A je šprint to, čo vás napĺňa a žijete a dýchate pre neho? Asi títo dvaja nesedeli doma a nehovorili si, že majú talent, tak počkajú pár rokov a na olympiáde to všetkým ukážu. Mali svoj cieľ a videli v ňom zmysel. Boli odhodlaný a urobili pre to prvé posledné. Keď chcete môžete ďalej namietať a hľadať dôvody, prečo sa to vo vašom prípade nedá.

Nedá sa to však len preto, že veríte tomu, že sa to nedá. Keby pred rokom 1950 tvrdil niekto, že 100 metrov zabehne človek pod 10 sekúnd, tak ho zavrú do blázinca. Ako dlho vám trvalo, kým ste prestali veriť na Ježiška? Ak by ste dostatočne dlho žili medzi ľuďmi, ktorý by nepochybovali o jeho existencii, tak by vás ťažko niekto aj v budúcnosti presvedčil o opaku. Rodičia a naše okolie nám v detstve vytvorili veľké množstvo takýchto presvedčení, ktoré ani nespochybňujeme. Mohlo sa vám stať, že ste prišli na ľad a spadli ste. Iní vám povedali, že ste nemehlo a nemáte talent na šport. Niekoľkokrát ste to vyskúšali, ale nešlo vám to, tak ste usúdili, že majú pravdu. Chodiť vie skoro každý, ale bolo by to tak, keby rodičia miesto radosti z prvého kroku svojho dieťaťa, sa mu vysmievali a zhadzovali jeho snahu? Ak je niečo, čo ste vždy túžili robiť a ostatní vám hovorili, že na to nemáte, tak skúste nasledujúce cvičenie. Zhlboka sa nadýchnite a vydýchnite. Zopakujte to trikrát. Zavrite oči a skúste si položiť otázku: „Mali pravdu alebo to cítim inak?“. Predstavte si sami seba ako danú činnosť robíte. Ako sa pritom cítite? Stále máte pocit, že to nie je pre vás?

  Ste výnimočný a jedinečný. Zmeniť pevne zakorenené vzorce správania sa a myslenia je takmer pre každého dlhodobá práca, no práve takto

máme možnosť byť JEDNÝM Z MILIÓNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *