Prehra trochu inak
Prehra trochu inak

Prehra trochu inak

Prehry sú s naším životom úzkom späté, či už sa jedná o životné prehry, alebo tie športové. Niektorí sa im možno vyhýbajú, iní ich zatracujú a ďalší ich akceptujú. Málokto sa však na prehru pozerá z tej pozitívnej stránky. Spektrum nepríjemných pocitov spojených s prehrou je široké. 

Ako však von z tohto začarovaného kruhu?

Možností je viacero, ale ja sa skúsim povenovať tomu ako vnímame prehru. Prehra sa v nás často spája so slovami ako neúspech, neschopnosť, nespravodlivosť a podobne. Pociťujeme nezmyselnosť prehry.

Dá sa prehra vnímať inak?

Poďme k slovenskému pojmu prehra a rozdeľme si ho na 

pre a hra.

V podstate sa môžeme potom pozrieť na prehru ako na niečo potrebné pre hru. V hrách sú víťazi a porazení, výnimočne nastane remíza. Niekto vyhrá, ale len za predpokladu, že niekto prehrá. Aj porazený je dôležitý pre hru. Podstatné však je ako pristupuje k hre ako takej a k prehre. Prehra je v mojom ponímaní často prínosnejšou záležitosťou ako víťazstvo. Podstatné je však ako si prehru budeme interpretovať a aká bude naša reakcia na ňu. Ako príklad si uveďme písanie. Začínali sme od čiarok, ktoré nás priviedli k písmenám a potom sme prešli k slovám. Kopec nezdarov vystriedala radosť z napísania prvých písmen a neskôr aj slov. Keď začneme kresliť, tak na začiatku máme problém nakresliť jednoduché tvary a postupom času sa zlepšujeme. Kam tým mierim? Nezdary sú pre nás palivom pre hľadanie možností ako uspieť. Dostatočne silné presvedčenie o tom, že uspejeme, nás potom často dovedie do vytúženého cieľa. Dostaví sa úspech a dobrý pocit. Nezačíname ako krasopisci ani umelci, ale ako začiatočníci. Ako sa zlepšujeme tak neúspech nemizne úplne, ale zakrýva ho prevažujúci úspech. Skúste krasopisne napísať pár slov a uvidíte ako dlho vám to bude trvať, kým sa vám to ako tak podarí. Ako dlho už píšete? Túžime po dokonalosti, ale tá je práve skrytá v tom ako vnímame celok a nie jeho časti. Prehra teda rovnako ako neúspechy pri písaní alebo v iných oblastiach nás môže motivovať hľadať efektívnejšie cesty pre nás. Ak sme praváci a začíname sa učiť písať ľavou rukou, tak dosiahnutie podobných výsledkov pri písaní bude pravdepodobne trvať dlhšie ako v prípade, keby sme začali pravou rukou.

 Je to teda o hľadaní efektívnych ciest, ale s ohľadom na naše súčasné vlastnosti. 

Ak niečo v našom živote pre nás predstavuje problém, tak práve táto situácia nás na neho upozorní. A my 

máme možnosť sa v tejto oblasti zlepšiť.

Celkovo si myslím, že život a šport sú práve o tom, koľko dokážeme vyťažiť z prehier a ako sa k nim staviame. Ak si prehru budeme spájať s neúspechom a jej príčiny hľadať okolo nás, tak úspech sa nám s najväčšou pravdepodobnosťou oblúkom vyhne.

Prajem Vám veľa úspechov

Originálna a zároveň pôvodná verzia tohto príspevku je na stránke: https://www.spadea.tv/blog/83/prehra-trochu-inak

Photo by Johannes Plenio on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *